Sokan Feladják és Kiesnek az Üzletből. De Miért? És Hogyan Javíts ezen a Helyzeten?

Miért adják fel az emberek az üzletépítést_Miért esnek ki a csapatból

***KÉRDÉS***

„Marius, én szeretem ezt a céget, az emberek szeretik a termékeinket és egy nagyon jó rendszert hoztunk létre, amivel gyerekjáték a hálózatépítés.

De azt vettem észre, hogy emberek csatlakoznak, beregisztrálnak és egy idő után feladják.

Pedig én mindent megteszek, próbáltam motiválni őket, motivációs előadásokat küldök nekik, személyesen találkozok velük, és mégis abbahagyják. Miért? Mit csináljak, hogy ne essenek ki az üzletből?”

> VÁLASZ:

Remek kérdés. Ha tudod, hogy miért hagyják abba az emberek, akkor azt is tudni fogod, hogy mit tegyél, hogy javíts ezen a helyzeten.

Először is tudnod kell, hogy hol jelenik meg ez a folyamat a leggyakrabban.

Egy tipikus alsóvonal három fő részből áll: a sikeres felsővezetőkből, törzsvásárlókból, és disztribútorokból.

Az alsóvonalad nagy részét (60-90%-át) ez utóbbi, a feltörekvő disztribútorok teszik ki. Itt a legnagyobb a fluktuáció. Ez az a rész, amit leginkább érint a lemorzsolódás.

Ők vagy átkerülnek az első két kategóriába, vagy idővel kiesnek. Ez egy természetes folyamat.

Ebben a korábbi cikkben már beszéltünk erről a témáról — itt találsz 3 dolgot, amivel el tudod érni, hogy ezek az emberek a lehető legtovább ott maradjanak az alsóvonaladban: “100% automatizált hálózatépítés –> csekkold le a második alcímtől”

Azt szeretnéd, hogy ezek az emberek minél több ideig ott maradjanak Veled a rendszeredben.

Most akkor beszéljünk arról, hogy milyen ok állhat a lemorzsolódás hátterében, ez MIÉRT szokott megtörténni.

És utána adok Neked 5 olyan dolgot, amit megtehetsz, hogy javíts ezen a helyzeten.

 

Mi az oka, hogy kiesnek az emberek?

 

Ez általában a következő dolgokkal van kapcsolatba, ezek befolyásolják:

miért adják fel az üzletépítést_a vágy_nincs a helyénI. A VÁGY
miért adják fel az üzletépítést_a hozzáállás_nem megfelelőII. A HOZZÁÁLLÁS
miért adják fel az üzletépítést_a pénz_elfogyottIII. A PÉNZ


Nézzük egyenként ezeket…

 

A VÁGY…

 

miért adják fel az üzletépítést_a vágy_nincs a helyénAz első és legfontosabb tényező, hogy a vágy a helyén legyen.

Az ügyes ügynök könnyen el tudja érni, hogy záráskor egy jelölt „igen-t”mondjon. Az ügynök fel van fegyverkezve, ki van képezve: vannak kifogás kezelő módszerei, pszichológiai trükkjei és könnyen tudja manipulálni az embereket a döntésnél.

De mi történik azzal az emberrel, akit akarata ellenére vezettek rá arra, hogy beregisztráljon?

Alszik rá egyet és megbánja, hogy csatlakozott. Ezt VÁSÁRLÓI MEGBÁNÁSNAK hívják. Ez a vásárlás utáni bűntudat érzése.

Nem a jelölt akarta ezt, csak találkozott egy képzett ügynökkel, aki erősebb volt, aki megtörte, aki mindenáron el akart adni neki valamit.

Igazából, ezt az ügynök akarta.

Ez egy külső forrásból ráerőltetett döntés volt. Nem belső meggyőződésből fakadt.

És amikor a vágy, hogy saját üzletet építsen, nincs ott a szívében… Amikor ez nem saját belső forrásból és meggyőződésből származik — akkor sayonara —> Ez az ember még el sem kezdte és már is kiesett az üzletből.

Ők az elsők, akik kiesnek.

 

A HOZZÁÁLLÁS…

 

miért adják fel az üzletépítést_a hozzáállás_nem megfelelőA következő kategóriába azok kerülnek, akik ott vannak az üzletben egy ideig, dolgoznak-dolgozgatnak, de amikor nem jönnek az ELKÉPZELT eredmények, fokozatosan lebeszélik saját magukat az üzletről.

Tipikus, hogy ilyenkor valami átlátszó kifogást hoznak fel. Mindig másra hárítják a felelősséget.

 • „Nem tudom csinálni, mert nem jó a szponzorom”
 • „Nekem ez nem megy, mert telítve van a piac.”
 • „Én nem vagyok olyan eladó típus”
 • „A termék túl drága, az emberek nem engedhetik ezt meg maguknak”

De mi vezetett ide ehhez az állapothoz?

A hozzáállásuk.

A szomorú igazság az, hogy az emberek 90%-a, aki elkezd hálózatépítésben dolgozni, NEM GONDOLJA KOMOLYAN, hogy neki lesz egy saját üzlete, vállalkozó lesz és a saját lábán fog állni.

Ezek a típusú emberek csak a REMÉNYT VÁSÁROLJÁK meg. Elégedetlenek a jelenlegi körülményeikkel, és beregisztrálnak egy ilyen helyre, hátha történik valami.

Ezzel nyugtatják a lelkiismeretüket, hogy legalább megpróbálták.

Ezek között az emberek között találsz olyanokat, akiket a GYORS MEGGAZDAGODÁS vágya hajt.

Ők ezt az egészet valamilyen mágikus lottószelvénynek tekintik: „beregisztrálok, itt nem kell csinálni semmit és egy idő után egyszer csak magától jön majd a sok pénz.”

Ezek a típusú emberek mindig ÖNMAGUKON KÍVÜLRŐL VÁRJÁK a megoldást.

Nyávognak a saját helyzetük miatt, de nem tennének semmit azért, hogy változtassanak rajta. Mindig másoktól várják a megoldást, mindig a mások hibája.

A trükközéseket keresik, a kiskapukat — a könnyen jött pénzt akarják, amiért nem kell megdolgozni.

Amikor rájönnek, hogy a márkaépítés, online marketing, sales területek mind egyenként is felérnek egy-egy szakmával…

Amikor rájönnek, hogy itt is dolgozniuk kell (keményen!) ahhoz, hogy eredményeik legyenek…

—> Hamar találnak egy jó kifogást „ez nekem nem megy”, „az MLM az egy hülyeség” és megmagyarázzák maguknak, hogy ők miért nem képesek valamit megtenni.

Ilyen hozzáállással nem jutnak messzire. A Nyávogók kiesnek.

 

A PÉNZ…

miért adják fel az üzletépítést_a pénz_elfogyott

 

A harmadik kategóriába azok a típusú emberek tartoznak, akik a pénz miatt hagyják abba.

Ezeknek az embereknek helyén van a VÁGYUK és a HOZZÁÁLLÁSUK, nagyon lelkesek és dolgoznának ők… Csak hát az igazság az, hogy kénytelenek abbahagyni, mert ELFOGYOTT A PÉNZÜK.

Ez hogyan lehetséges?

Biztosan hallottad már másoktól, hogy az MLM egy olyan üzlet, amit csekély pénzzel is el lehet kezdeni.

És ez sok mindenben igaz. Mert ott egy meglévő anya-cég, ami biztosítja számodra a hátteret: nem kell aggódnod a tájékoztató lapok miatt, nem kell aggódnod a háttérirodád miatt, nem kell aggódnod a logisztika, a raktárhelység, a központi ügyfélszolgálat miatt — ezeket mindet a cég kezeli és végzi helyetted.

Ha mindezt Neked kellene egyenként megtervezni és nulláról felépíteni, lássuk be, azért az komoly pénzedbe kerülne.

Viszont azt ne felejtsük el, hogy a network marketing az egy olyan üzleti terület, ami megköveteli Tőled, hogy pénzt fektess be (mint minden más üzlet):

— legyen forgó tőkéd termékben;
— szánj időt, pénzt jelöltszerzésre, marketingre;
— fejleszd a személyiségedet és szakértelmedet (vásárolj oktató anyagokat: könyveket, CD-ket; járj kurzusokra, tanulj..);
— költs benzinre, ha rendezvényekre jársz vagy a csapatod személyes oktatása miatt utazol;
— esetleg ha régi motoros vagy és otthoni marketing bemutatókat rendezel (hagyományos felállásban): vendéglátó házigazdaként még több fáradozásodba lesz ez a téma

Ez mind-mind pénzbe kerül.

Szóval, ha a kezdeti költségeket nem ellensúlyozza nagyon hamar valamilyen bevétel, amit az üzletből szerez valaki — akkor ez azt jelenti, hogy többet költ, mint amennyit keres és már csak idő kérdése, hogy mikor esik ki az üzletből.

Csinálná ő az üzletet, vágyik ő saját üzletre, tudja ő, hogy ezért dolgoznia kell… de… no money, no business, BIG problem.

OK.

Amikor a vágy nincs a helyén… amikor a hozzáállás nem megfelelő… amikor elfogyott a pénz… az emberek kiesnek az üzletből.

Mit lehet kezdeni ezzel a három akadállyal? Hogyan javíts a helyzeten?

 

Mit csinálj?

 

Amikor valaki abbahagyja az üzletépítést, kicsit bűntudatod van. Rossz érzés.

Ott volt a csapatodban, talán jó barátod is és ott legbelül úgy érzed, hogy ez a Te kudarcod, mert nem tudtál segíteni neki, hogy sikeres legyen ebben.

Ismerek olyan vezetőket, akik ilyenkor átcsapnak „management módba” — az idejük 90%-át a csapat oktatására és új eszközök fejlesztésére szánják ahelyett, hogy tovább építenék az üzletet. Azt remélik, hogy ez változtat a helyzeten.

De a poén az, hogy bármit csinálnak, bármennyire is akarják, hogy a csapattagok sikeresek legyenek —> Ez nem változtat semmin:

Azok, akik eddig eredményesek voltak, továbbra is sikeresek. És azok, akiknek nem voltak eredményeik, továbbra sem tudtak semmit felmutatni.

Van 5 dolog, ami segít Neked ebben a helyzetben:

 

1. NE ERŐSZAKOLD KI A DÖNTÉST

saját órarendjük szerint döntsenekEngedd, hogy az emberek a SAJÁT ÓRARENDJÜK szerint döntsenek.

Ne erőltesd a jelöltre a saját a saját akaratodat. Engedd meg, hogy az ő ötlete legyen a csatlakozás. Te segíted és vezeted őt ezen az úton, az OK. De a döntésnek saját magától kell származnia.

Add meg a lehetőséget, hogy a marketingeden keresztül megismerjenek, és amikor eljön az ideje, amikor kifejlődött bennük a vágy… amikor már rábeszélték saját magukat az üzletre, akkor dönteni fognak.

Ha jól végezted a munkád, akkor nagy valószínűséggel melletted döntenek.
És mivel ez egy saját belső vágyból és saját meggyőződésből fakadó elhatározás —> ezek az emberek sokáig ott lesznek veled az üzletben.

 

2. VEZESS A PÉLDÁDDAL

Ne töltsd az idődet és energiádat azzal, hogy a nyávogó emberek miatt aggódsz. Te nem azért vagy itt, hogy mások lelkét ápolgasd. Ne válts át management módra, csak végezd a dolgod.

Tedd azt, amit tenned kell napi szinten, hogy építsd az üzleted: hirdetések, marketing, jelöltszerzés, kapcsolatépítés, új regisztrálók bevezetése az üzletbe, heti egy hívás az újakkal, egy hívás a top értékesítőkkel. És tölts több időt azokkal, akik az eredményeket hozzák.

 

3. NE VÁLTOZTASS A MŰKÖDŐ ESZKÖZEIDEN

Ha egyszer valami jól működik Neked, akkor ne változtasd meg csak azért, mert valakinek nem hoz eredményt vagy mert nem tud vele dolgozni.

Valószínű, hogy az ilyen embernek más eszköz sem fog működni, soha nem is lesz jó neki semmi.. ilyenkor általában a hozzáállással van a gond.

Engedd, hogy felnőjön a feladathoz. Tegye helyre a hozzáállását. Tanulja meg a szakmát, fejlődjön — feltéve, ha elég kitartó ehhez. És majd együtt dolgoztok, amikor már üti a mércét. Ne töltsd vele az idődet.

 

4. LEGYENEK ELVÁRÁSAID

Egy_Brian Tracy_kaliberű üzletembernek elvárásai vannakSzerinted mi kellene ahhoz, hogy egy ’Brian Tracy’ személyesen szponzoráljon Téged?

Ugye hogy rögtön arra gondolsz, hogy egy ilyen kaliberű üzletemberhez nem könnyű hozzáférni/bekerülni: drága az ideje és biztosan MEGVÁLOGATJA, hogy kivel találkozik és dolgozik személyesen.

Neked is hasonló hozzáállással kell építened az üzleted.

Állítsd fel a saját mércédet, legyenek elvárásaid, hogy kikel vagy hajlandó együtt dolgozni és milyen típusú emberekkel nem.

És ragaszkodj az elveidhez.

Például:

  Aki Veled akar dolgozni:

  — annak legyen a helyén a vágya és legyen megfelelő hozzáállása
  — annak már tudnia kell, mi az a network marketing
  — annak legyen xyz év tapasztalata network marketing területen
  — az értsen az online marketinghez legalább közép-haladó szinten
  — annak legyen pénzügyi intelligenciája xyz szinten
  — annak legyen a helyén az Alfa Belső Játéka
  — az xyz tulajdonságokkal rendelkezzen

Ülj le és fogalmazd meg, milyen KONKRÉT elvárásaid vannak.

Milyen ember legyen az, akivel Te szívesen dolgozol, és akire Te a személyes figyelmedet és idődet szánod?

Mihez értsen, milyen tapasztalata legyen?

Fontos, hogy eleve CSELEKVŐ mentalitású embereket találj, olyanokat, akik már ott vannak gondolkodásban és VEZETŐKET.

Sokkal könnyebb ezt tenned, mint a nem megfelelő emberekkel elkezdened dolgozni és a nem megfelelő emberekkel időt töltened.

 

5. DOLGOZZ NAGYBAN

Ha azt akarod, hogy ne érezd meg a lemorzsolódást, akkor sokkal több jelöltet kell szerezned (bejövő erőforrás), mint amennyi lemorzsolódik (kimenő erőforrás).

Mozgass meg NAGY számokat és embertömegeket — ez ellensúlyozza a lemorzsolódást és meg sem fogod érezni a nyávogó panaszkodó kieső embereket, amikor egyszerre több ezer emberrel dolgozol.

A legjobb módja annak, hogy ezt megvalósítsd az, ha elkezdesz egy saját LISTÁT építeni és kapcsolatot építeni ezzel a listával.

Miért fontos a személyes kapcsolat?

Mert amikor megismersz valakit, amikor jól érzed magad a társaságában és úgy érzed, hogy abból a kapcsolatból sokat nyersz, akkor biztosan nem fogod csak úgy egyik napról a másikra megszüntetni azt az üzleti kapcsolatot.

A jelöltjeid ugyanígy vannak Veled.

 

*BÓNUSZ TIP*

*TANÍTSD MEG ŐKET, HOGYAN KERESSENEK PÉNZT MÁR AZ ELSŐ NAPTÓL KEZDVE

Tanítsd meg az embereidet arra, hogyan keressenek pénzt már az üzletük elején, akkor is, ha nem csatlakozik hozzájuk senki.

Mutasd meg nekik, Hogyan tudnak pénzt keresni, amivel fedezni tudják a kezdeti jelöltszerzés és marketing költségeiket.

Ha ez meg van, akkor gyakorlatilag maga a jelöltszerzés folyamata ingyen van nekik, ami azt jelenti, hogy akár a végtelenségig is tudják folytatni.

Más szóval, ha megmutatod nekik rögtön az elején, hogyan érjék el azt, hogy a jelöltszerzés folyamata állandóan finanszírozva legyen valamilyen más részéből az üzletüknek: akkor a pénz soha többé nem lesz számukra akadály.

Akkor gyakorlatilag a végtelenségig szerezhetik az új jelölteket, a végtelenségig építhetik az üzletüket ezek a csapattagjaid.

És szerinted egy ilyen ember, akinek a jelöltszerzés ingyen van, abba fogja hagyni valaha is az üzletépítést? 😉

Tedd ezt.

Építsd az üzleted, vezess a példáddal, mozgass meg nagy embertömegeket, szűrd meg őket a mércéd alapján, építs listát belőlük, és építs kapcsolatot.

Ne panaszkodj, ne nyávogj.

Te egy Alfa vagy, aki felelősséget vállal az eredményeiért.

Tedd azt, amit tenned kell.

A MEGFELELŐ EMBEREK követni fognak

És sokáig ott lesznek Veled az üzletben.

Marius

 

MariusLucasP.S. KÖSZÖNÖM az idődet… köszönöm, hogy megosztod ezt a cikket másokkal, és köszönöm, hogy hozzászólsz! Mi volt az, ami a legjobban tetszett és hasznosnak találtál ebből?

Mire keresed a választ üzletépítéssel vagy marketinggel kapcsolatban? Küld el Te is a kérdésed —>  marius@mariuslucas.com

 

Hozzászólások

hozzászólás

6 hozzászólás
 1. Hu! Ezt most nagyon eltaláltad Marius! Ezt nem lehet végigfutni, ezt most jól meg kell rágni és gyakorlatba vinni! Köszönöm az útmutatást!

  • avatar

   üdvözöllek Gábor

   Nagyon szívesen.
   Örülök, hogy hasznos számodra a cikk.
   Használd egészséggel!

   Marius

 2. A tőled megszokott hitelességgel és alapossággal. Mélyen elgondolkodtató a cikked, ugyanakkor megerősít abban, amit eddig jól csináltam, és fölismerhetőbbé váltak a hiányosságok is. Köszönöm!

 3. Köszönöm, Ildikó! az jó, ha elgondolkodtatónak találtad. Örülök, hogy segített a cikk. Szép napot neked!

 4. Kedves Marius!

  Elméletből csillagos ötös!
  Örülnék, ha a gyakorlatban is alkalmaznád ezt a profi tudást nálunk a DXN-ben.
  A gyakorlati sikereiden felbuzdulva rengeteg tanítványod lehet, akiket taníthatsz az elméletre és a gyakorlatra egyaránt.
  Nagyon hasznos, gondolatébresztő, megszívlelendő az írásod.
  Köszönöm.
  Szeretettel Zsuzsa

  • avatar

   Köszönöm a kedves szavakat, Zsuzsa! jó hallani, hogy bármikor örömmel fogadtok a csapatba. Ha elkezdek dolgozni a rendszeretekben, azt biztosan tudni fogod 😉 Addig is keress bátran, ha kérdésed van. Szívesen segítek, amiben tudok.

   Szép napot neked!

   Marius

Szólj hozzá:

Malcare WordPress Security