Téged Megbénít a Kudarctól való Félelem?

félelem_mögött

 • Félsz, hogy visszautasítanak?
 • Félsz, hogy elveszítesz egy jó jelöltet?
 • Félsz, megközelíteni egy jó jelöltet?
 • Félsz, megszólalni emberek előtt?
 • Félsz, hogy mi lesz, ha nem úgy sikerül a marketing bemutatód, ahogy szeretted volna?
 • Félsz, lezárni egy üzleti tárgyalást?
 • Félsz, hogy mit szólnak majd a többiek ha megtudják, hogy Te hálózatépítéssel foglalkozol?
 • Félsz, hogy Neked nem fog menni az üzletépítés?
 • Félsz egyáltalán bele is kezdeni az üzletépítésbe?

Ismerős az érzés?

Tudod, amikor ott vagyunk egy helyzet előtt és az elménk „megdermed és lebénul” még mielőtt bármibe is kezdenénk. Hezitálunk.

Egyszerűen valami belső hang kényszerítő erőként hat ránk és visszatart — és képtelenek vagyunk cselekedni, amikor kellene.

Mit tegyünk?

Ez az egész kapcsolatban azzal, ahogyan a belső Énünk össze van drótozva és azzal, ahogyan a kudarcot kezeljük.

 

A Kudarctól való Félelem

Az érzéseink alapjában véve kémiai reakciók, amik hatással vannak a véráramainkra, szervezetünkre, agyunkra. Például, a félelem akkor keletkezik, amikor valami kiváltja a VESZÉLY érzetét bennünk.

Szervezetünk azonnal reagál, adrenalint kezd termelni, hogy növelje az éberségünket, az elővigyázatosságunkat, óvatosabbak legyünk és készenléti állapotba helyez minket azzal a bizonyos helyzettel szemben.

Itt van két alapvető szabály, ami alapján működünk:

1. Ha egy nagyon MAGAS-Kockázatú helyzetben vagy, aminek nagyon ALACSONY a valószínűsége, hogy számodra jó eredményeket hoz (fájdalommal jár, életben maradásodat veszélyezteti) —> akkor a kreatív elméd azon lesz, hogy minél hamarabb kitalálja, hogyan tudod elkerülni azt a helyzetet

2. Ha egy ALACSONY-Kockázatú helyzetben vagy, aminek nagyon MAGAS a valószínűsége, hogy számodra jó eredményeket hoz (jutalommal jár, az életben maradásodat előmozdítja) —> akkor a kreatív elméd azon lesz, hogy minél hamarabb kitalálja, hogyan tudod a javadra fordítani azt a helyzetet

Ez egyértelmű, igaz?

OK. Akkor azt mond meg nekem, hogy…

Miért van az, hogy egy felnőtt, intelligens, racionális ember nem gondolja át kétszer is azt, hogy bemenjen egy Las Vegas-i kaszinóba és egy ÓRIÁSI-KOCKÁZATÚ helyzetnek teszi ki magát, amiben garantáltan veszíteni fog?

És az miért van, hogy ugyanez az ember, egy NULLA-KOCKÁZATÚ helyzetben, mint például szóba állni egy jelölttel, vagy megtartani egy marketing bemutatót – elkezd kitalálni mindenféle dolgot, ami elromolhat és rosszul sülhet el ÉS minden erejével azon lesz, hogy elkerülje ezt?

Hihetetlen, milyen fejlett képességünk van arra, hogy startból rengeteg okot felsoroljuk, hogy miért NE tegyünk meg valamit.

De nem számít, hány ilyen valós vagy vélt kifogást hozunk fel, és nem számít, mennyire igyekszünk igazolni a döntésünket — ez nem változtat azon a tényen, hogy: ebben a helyzetben az, hogy KIPRÓBÁLSZ VALAMI ÚJAT NULLA KOCKÁZATTAL JÁR ÉS ÓRIÁSI EREDMÉNYT HOZ SIKER ESETÉN.

 

„Marius, Én azért gondolok ezekre a rossz dolgokra, mert ’realista’ vagyok.”

Persze, tervezz a jövőre! Győződj meg dolgok felől és üzleti szempontból ne legyél hiszékeny. Gondolkodj stratégiákban.

De most őszintén, tényleg azért hezitálsz néha, mert Te ’REALISTA’ vagy?

Minél több dologra gondolsz, ami elromolhat, annál több érvet hozol fel magadban, hogy miért NE tegyél meg valamit. Egyre biztosabbá válsz abban, hogy nincs értelme próbálkoznod, szóval egyre kevesebb az esélye annak, hogy valaha bármit is cselekedni fogsz abban az irányban.

Fura ez.

Pedig meg van az esélye annak, hogy JÓ eredményeid legyenek és elérsz valami pozitív dolgot, ha megpróbálod.

Kezdetben talán alacsonyabbak az esélyeid, mert még ismeretlen a pálya számodra. Csak most kezded kifejleszteni azokat a készségeket, amikre szükséged van a munkád folyamán. Most kezdted megtanulni mit-hogyan-mikor kell elvégezni, ahhoz, hogy jó eredményeid legyenek.

De figyelj, ott van az a HIHETETLEN NAGY ESÉLYED rá, hogy TANULSZ VALAMIT ezekből a helyzetekből és értékes tapasztalatot szerzel. És minden, amit megtanulsz, előre viszi az életedet.

 

Az IGAZI PROBLÉMA

képzelt_félelem

 

Az igazi probléma az, hogy amikor egyszer elképzeltél valamit, – elképzelted magadnak, hogy Te abban kudarcot fogsz szenvedni és elkezdtél félni attól —- azután minden más MAGÁTÓL fog történni.

Mint ahogyan gondolkodás nélkül bezársz egy ajtót, amit kinyitottál: a félelem is automatikussá válik.

Nekünk embereknek, elképesztő elménk és testünk van, ami hihetetlenül összetetten és szépen működik. Néha viszont úgy vannak összedrótozva a dolgok bennünk, hogy azok nem mindig a legjobb érdekeinket szolgálják minden egyes helyzetben.

Sokszor a neveltetésünknek, kultúránknak, vagy a körülöttünk lévő társaságnak köszönhetően megtanulunk úgy gondolkodni dolgokról és úgy látni dolgokat, hogy azok nem igazán visznek minket előre az életben.

És igen, van olyan, hogy bizonyos helyzetekben mindig FÉLELEMMEL reagálunk. AUTOMATIKUSAN FÉLÜNK.

Ezt a folyamatot ’kondicionálásnak’ hívják. Ez azt jelenti, hogy valamit ismétlődően megtettél és arra nevelted önmagad, hogy automatikusan ugyanúgy reagálj hasonló helyzetekben.

Ez épp olyan, mint amikor ott vagy egy bárban egyedül és az egész éjszakát azzal töltöd, hogy bámulsz egy nőt — miközben millió okot felhozol magadnak, hogy valószínűleg miért nem állna szóba Veled: És végig pörgeted magadban, hogy biztosan van már barátja, biztosan nincs ideje rá, biztosan elküldene, biztosan zavarba jönnék, biztosan biztosan…

Ott vagy egy helyzetben és csak arra gondolsz, hogy mi sülhet el ROSSZUL. És tényleg RENGETEG ilyen dolog van…

Az agyunk fantasztikusan jó abban, hogy AZONNALI válaszokat adjon BÁRMILYEN kérdésünkre.

Ha azt kérdezzük tőle, hogy mi sülhet el rosszul, akkor tuti kapunk rá egy tucat választ. És ezek mind arról szólnak, hogy milyen rossz dolog történhet Veled.

Fogadjunk, hogy most kapásból tudsz három olyan dolgot mondani, hogy Neked miért NEM sikerülhet felépítened egy nagy üzleti rendszert és hálózatot.

— Én nem vagyok olyan eladó típus
— Nincs nekem időm erre
— Nem értek ehhez
— Nekem nincs pénzem ilyesmire
— Mit szólnának a barátaim, ha ezt csinálnám
— Sok embert ismerek és a legtöbben nem értek el kimagasló eredményeket
— Nem az elején csatlakoztam
— Nincsenek ismerőseim és befolyásos kapcsolataim
— Még gondolkodok ezen

DE mi van akkor, ha más jellegű kérdést teszünk fel magunknak?

Mi van akkor, ha azt kérdezzük az agyunktól, hogy „MI SÜLHET EL JÓL” ebben az adott esetben?

Milyen JÓ származhat Neked ebből?

Például:

 • „Mit NYERHETEK abból, ha elkezdek erőt, időt, energiát befektetni egy üzleti lehetőségbe?”
 • „Milyen JÓ származik abból, ha megtanulom kitartóan és profin építeni az üzletemet?”
 • „Mit ÉLVEZNE ez a jelölt akkor, ha szóba állnék vele és beszélgetnénk?”
 • „Mit NYERNE ez a jelölt, ha üzleti kapcsolatba lépne Velem?”
 • „Mit tegyek azért, hogy elérjem ezt a jó eredményt?”
 • „Mit kell megtanulnom, milyen készségeket kell elsajátítanom, ahhoz, hogy sikeres legyek?”
 • „Milyen emberré kell váljak ahhoz, hogy a siker legmagasabb fokát elérjem?”

Ugye, hogy ezekre azonnal más válaszok jutnak eszedbe?

Természetesen.

Mert: Nem mindegy milyen kérdést teszel fel magadnak.

Béna kérdésekre az agyunk bénán válaszol. 😉

Akkor, hogyan kezeljük a valós vagy valótlan félelem képzeteinket? Most elmondok neked néhány stratégiát, amivel leküzdheted a félelemedet.

 

STRATÉGIÁK A FÉLELEM LEKÜZDÉSÉRE

 

I. TEGYÉL FEL MAGADNAK MEGFELELŐ KÉRDÉSEKET 

tegyél fel jó kérdéseket

 

Először is, állj le azzal, hogy folyton arra gondolsz, mi romolhat el és kezdj el JOBB KÉRDÉSEKET feltenni magadnak.

– Miért félek a kudarctól?
– Mi történhetne velem, ami annyira de ANNYIRA ELSÖPRŐEN PUSZTÍTÓ ÉS ROSSZ LENNE nekem, hogy nem éri meg még csak meg sem próbálni ezt a dolgot?

Az egyetlen ilyen válasznak talán a fizikai erőszakot tudnám elképzelni: nem teszed meg, mert veszélybe kerül az életed.

Hacsak nem azt tervezed, hogy erőszakkal odaláncolsz embereket egy székhez és tüzes vassal kényszeríted őket, hogy végig hallgassanak vagy vásároljanak Tőled: akkor nem hiszem, hogy ilyen extrém reakciót váltanának ki a szavaid bárkiben is. Szóval, nincs mitől félni 😉

II. VIZUALIZÁLD A FÉLELMEIDET

vizualizáld a félelmedet

 

Amikor tudatosan vizualizálod a félelmeidet, akkor egyenként ki tudod oltani őket:

1. Először képzeld el, hogy mi a LEGROSSZABB dolog, ami történhet —> Felismered, hogy ez nem is olyan nagy dolog, és megszűnik a félelmed.

Pl. meghívsz valakit egy marketing bemutatóra: nemet mond. A legrosszabb, ha durván elutasít. És akkor mi van? Ez nem Téged minősít, hanem őt. Valószínűleg nem is lett volna jó ilyen emberrel együtt dolgoznod. Szóval, go, vissza a csatamezőre harcolni tovább!

2. Másodszor, képzeld el, hogy mi a LEGJOBB dolog, ami történhet —> Felismered, hogy nagyon jó és megéri az erőfeszítést és kockázatot.

Pl. megtanulsz VONZÁST kiváltani másokban, megtanulod a szakmát és emberek elkezdenek keresni és a véleményedre kíváncsiak, és Veled akarnak dolgozni. Élvezed az üzletépítést.
Családodnak és szeretteidnek azt az életet biztosítod, amit szeretnél megadni nekik.

3. Harmadszor, gondolj arra, hogy mit hogyan fogsz csinálni – tervezd meg, legyen stratégiád, legyél felkészült. Irányítsd a beszélgetést, urald a helyzetet —> Ez csökkenti a negatív érzéseidet, csökkenti a negatív helyzetek kialakulásának a kockázatát, és növeli az esélyeidet a pozitív végeredményre.

Ha felkészült vagy: magabiztosabb vagy, nem vagy bizonytalan – nincs benned félelem – ja, és ráadásul ezekkel a jellemvonásokkal VONZÁST hozol létre.

III. TEDD HELYRE A BELSŐ JÁTÉKODAT

belső_alfa

 

Gyakran nem azért félünk, mert nem vagyunk elég magabiztosak. Azért szoktunk félni, mert BIZONYTALANOK VAGYUNK ÖNMAGUNKBAN.

Zavarba jövünk vagy idegesek leszünk egy bizonyos helyzetben, mert tudatalatt úgy kódoljuk ki azt az adott szituációt, hogy:

 • – A jelölt kezében vagyunk, nincs hatalmunk a döntés/helyzet fölött
 • – Szükségét érezzük annak, hogy megszerezzük a jelöltet,
 • – Számít hogyan fog dönteni
 • – Nincs semmink, amit a jelöltnek nyújtani tudnánk
 • – Azt akarom, hogy igent mondjon, de ő nem is ismer engem
 • – Nem érdemlem meg, hogy egy ilyen ember szóba álljon velem, stb.

És amikor ilyenek járnak a fejedben, minden erőddel azon leszel, hogy LENYŰGÖZD és MEGGYŐZD azt a személyt… —> Ez belső feszültséget hoz létre benned —> és aggódni kezdesz, hogy hogyan érd el ezt a célodat.

Akkor figyelj, elmondom:

Az egyetlen hatalom és erő, amit egy ember (bármilyen jelölt) vagy egy helyzet gyakorol feletted az nem más, mint az: amit TE megengedsz és átadsz annak a jelöltnek vagy helyzetnek.

Még akkor is, ha ezt az erőt tudatosan vagy nem tudatosan adod ki a kezedből.

Az olyan kérdések, hogy: Mit fog szólni a jelölt, ha ezt vagy azt mondod és teszed?
vagy — Mi van akkor, ha ’nemet’ mond neked? —-> MINDEZ NEM SZÁMÍT.

Mindaddig FÉLNI fogsz:

ameddig túl nagy jelentőséget fektetsz arra, hogy mások mit gondolnak rólad
ameddig túl sokat aggódsz amiatt, hogy mi fog történni abban az adott helyzetben
ameddig érdekel, hogy mi lesz a végkimenetele egy adott beszélgetésnek, üzleti tárgyalásnak, marketing bemutatónak.

Neked nincs szükséged arra, hogy bárkit is meggyőz bármiről is.

Te tudod, hogy mit akarsz.
Te eléred a céljaidat függetlenül attól, hogy valaki igent vagy nemet mond Neked.

Szóval, amikor helyre teszed a BELSŐ ALFA JÁTÉKODAT – helyre teszed az önmagadról alkotott képet, megtanulod megfelelően reagálni ezeket a helyzeteket és megőrizni az erődet és kisugárzásodat: akkor megszűnik a félelem.

Ilyen módon, át tudod programozni magad, hogy alapból máshogyan reagálj le bizonyos helyzeteket. A félelmet fel tudod váltani jó, építő dolgokkal.

 

Az igazság az, hogy…

Választhatod, hogy MA nem teszel semmit, hogy változtass az életeden.
Választhatod, hogy HOLNAP nem teszel semmit, hogy változtass az életeden.
És választhatod azt, hogy Te csak a ’biztos terepen’ játszol. Elkerülsz minden új dolgot, minden lehetőséget, ami jön veled szemben. És minden új dologra ‘nemet’ mondasz.

De nézz végig az úton, mi történik néhány hónap… néhány ÉV múlva…

Ha nem teszel semmit… a jövő elég sötét és félelmetes lesz.

Talán NAGYON IS FÉLELMETES.

Attól joggal van okod félni.

Marius

 

MariusLucasP.S. KÖSZÖNÖM az idődet… köszönöm, hogy megosztod ezt a cikket másokkal, és köszönöm, hogy hozzászólsz! Mi volt az, ami a legjobban tetszett és hasznosnak találtál ebből?

 

Hozzászólások

hozzászólás

3 hozzászólás
 1. Nagyon tetszik a levél, jól rávilágítottál a félelmekre és problémákra!

 2. Kedves Erzsébet, örülök, hogy tetszik és hogy hasznosnak találtad a cikket.

Szólj hozzá:

Malcare WordPress Security